Pismo iz Beča / Zorica Živković Farina

  - Još od malih nogu, osim prema zvjezdanom nebu, nešto me vuklo prema Beču – javila nam se iz tog divnog grada Zorica Živković Farina koja se bavi PR-om i umjetnošću: - nakon nekog vremena postala mi je tradicija posjećivati ovdašnji filmski festival, sjediti u dvorištu Museuma Quartieraa, obilaziti izložbe te u zadnje vrijeme posjećivati Akademiju za vizionarsku umjetnost. Ovoga ljeta sam nakon tečaja na Diplomatskoj akademiji jednostavno ostala raditi kao asistentica umjetniku kojega izuzetno cijenim, Ernstu Fuchsu. Podsvjesno sam to i očekivala, kao što sam proljetos u jednom intervju najavila da će se moja kreativna agencija Blazing Star proširiti na triangle Zagreb-Beč-Amsterdam - .

  zorica2


  - Od prošlog ljeta dakle radim kao asistentica umjetniku Erstu Fuchsu: na čitavoj listi art suradnika i vizionara koje je ostavio iza sebe, osjećam se kao posljednji Samuraj. Divno je uz sebe imati takvog mentora i majstora fantastičnog realizma te raditi u kreativnom okruženju kao što je vilia Wagner ili kako je, poput prave Alice u Zemlji čudesa, od milja zovem Fuchsland. Uz kreativni rad osvijestila sam i poseban senzibilitet prema osobama koje su u zreloj životnoj dobi, pune mudrosti i znanja, kako u profesionalnom tako i u privatnom pogledu, koje je na žalost u društvu podcijenjeno. Ovakav prijenos znanja ne može zamijeniti niti jedan fakultet. Također sam se, uz podršku divnih ljudi, uhvatila posla kako bi, za opće dobro, osmislila još tri projekta, a prve rezultate jednog od njih Blazing Star će predstaviti u prosincu ove godine. Jako se veselim umjetničkoj i kreativnoj sinergiji koja će ujediniti međunarodne snage u realizaciji. Jedan od projekata je jako sladak, mješavina božanskog izgleda i okusa, a na njemu mi veliku pomoć pruža dizajnerica Kristina Volf. Iako se znamo još iz klupa zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, suradnja se rodila dok sam studiju Manufakturist, čija je ona članica, radila promociju za osvojeni natječaj Benches for Europe. To ujedno pokazuje kako je današnja virtualna tehnologija preskočila sve granice koje smo nekada morali prelaziti doslovno - .

   

  zorica ernst

  Zorica i renomirani austrijski umjetnik Ernst Fuchs

  zorica39


  - Multikulturalna sredina poput Beča za mene je jako poticajna jer se svodi na razmjenu, nepresušan izvor razvoja i kreativnosti, a ne copy-paste i crpljenje pojedinih izvora čemu je sklono zatvoreno homogeno društvo. Ukratko, osjećam se kao da sam u svemirskoj ekspediciji na Zemlji: u svjetlosnoj haljini koju su dizajnirali Arkturijanci sjedim u letjelici kojom zapovijeda Ashtar i jurim slijedeći svjetlosne signale Sirijanaca - spremna sam da crackam Da Vincijev kod.
  Prije nego sam se preselila u Beč radila sam u svim vrstama medija, od eletroničkih pa do tiskanih od novinarske, preko uredničke pozicije pa do kolumnistice, karijera mi se nekako logično razvijala da uskočim u svijet odnosa s javnošću i spina, od politike preko tvrtki pa sve do malih obrtnika, produkcije evenata te stvaranja i produkcije kreativnih koncepata. Omiljeni je bio i projekt s tetama iz Kamenskog – postao je to primjer kako se iz nekog negativnog događaja, žene koje su u zreloj životnoj dobi ostale bez posla, može roditi nešto pozitivno uz pomoć svih aktera društva od medija pa sve do građana - . 

  zorica24

   

  - Kampanja Život je ples još je jedan divan projekt koji je odrađen kreativnim silama plesača, kostimografa i dizajnera, sa svrhom osvještavanja važnosti pokreta i spasa Studija plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, uslijed izostanka upisa jedne čitave generacije. Kada smo već kod umjetnosti inicirala sam humanitarnu akciju Govor srca u kojemu su članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika i mlade harfistice iz glazbene škole Vatroslava Lisinskog na čelu s Doris Karamatić i Renatom Sabljak održale radionicu za mališane iz domova za nezbrinutu djecu kako u blagdanskom razdoblju ne bi ostali usamljeni jer su njihovi prijatelji otišli u obitelji. Cilj projekta je bio healing kroz umjetnost, kreativno stvaralaštvo s mališanima koje se rađalo iz sinergije likovnog i glazbenog izričaja - . 

  Foto: Milan M. Stojanović, Liquid Studio

   

  zorica40

  zorica1

   

   

  zorica26

  zorica27zorica34zorica36zorica37