Povijest šminkanja #2: od bijele do brončane

  Nakon teme Povijest šminkanja #1: utjecaj Kleopatre, naša stručna suradnica dugogodišnja vizažistica Natalija Primorac nastavlja zanimljivo putovanje kroz povijest šminkanja... 

   

  Elizabeth I - Sonja Pavi i

  Elizabeth I
      Model: Sonja Pavičić
      Make-up: Dalibor Šakić
      Kosa: Dalibor Šakić
      Perika: fundus HRT-a

   

  Period srednjeg vijeka bilo je vrijeme stagnacije za razvoj šminkanja. U modi je bila svijetla put koja je predstavljala aristokratsko porijeklo i to je značilo da niste kopali u polju i fizički radili, gdje bi koža potamnila. Meni osobno je najzanimljiviji podatak da je kraljica Viktorija izdala proglas kojim je zabranila šminkanje običnom puku, jer se smatralo da se šminkaju samo prostitutke i lake žene iz naroda. Ona sama i žene iz plemstva su mazale lice bjelilom Ceruse, u čijem su sastavu bili različiti biljni i životinjski voskovi, ali i toksične  živa i arsen. Ceruseom se bojalo cijelo lice, visoko iznad čela, tako da su posljedice bile ispadanje kose. Od svakodnevnog pokrivanja lica bjelilom česte su bile i paralize mišića lica. Moda bijeljenja kože i aristokratske svijetle i prozirne puti u Europi se zadržala stoljećima.

   

  max factor


  Veliko obrat desio se tek 20. stoljeća. Pojavom filma i filmske industrije pojavljuje se šminka za široke mase. 1914. vizažist Max Factor, radeći kao filmski šminker, shvaća da sve više žena želi izgledati kao glumice s filmskog platna. On je prvi šminku s filmskog seta prilagodio široj populaciji. Uskoro je krenuo Revlon koji je počeo reklamirati ruž otporan na ljubljenje, zatim Maybelline sa svojom poznatom cake maskarom, koja je dolazila u krutom stanju i aktivirala se vodom. Danas je veliki povratak tih maskara, ja ih osobno jako volim koristiti. Estee Lauder je među prvima počela koristiti tzv. individualni pristup korisniku, isprobavala je i dijelila testere svojih krema i šminke.

   

  maybelline2

   

  Ono što je konačno potaknulo rast i razvoj industrije kozmetike bila je industrijalizacija, žene su počele raditi, zarađivati, a time su postale i veliki potrošači. Prijelomni trenutak u poimanju ljepote je napravila Coco Chanel. Kad joj je lice jednom prilikom izgorjelo na suncu, naravno, iskoristila je to u svoju korist i pridonijela kultu preplanulosti i bronzera. U tom trenutku promijenila se percepcija ljepote da si lijep samo kad si bijele puti. (Natalija Primorac)

   

   Merilyn - Sandra Bosnar

  Marilyn Monroe
      Model: Sandra Bosnar za Kokice, HRT
      Make-up: Dalibor Šakić
      Kosa: Irena Ružić
      Perika: fundus GK Komedija
      Kostim: fundus HRT-a

   

  1950s Maybelline ad 3 quick tricks to eye beauty thumb1

   

  estee1964

   

  clairol

   

  hangover heaven

  max factor

  max factor - micrometer

  max factor pancake

  maybelline3

   

  Maybelline 1923

   

  Maybelline ad

  norma-shearer-and-joan-crawford-for-max-factor

  revlon-3

  revlon vintage lipsticks that are still sold today poster

   

  vintagerevlonnailad.jpg w584

  vintage revlon