'Roba' za jesen/zimu 2011/12

    TEMA
    Ime kolekcije je 'ROBA.TO.DIE.FOR'. - Mračnom se atmosferom i minimalističkim, ali odvažnim i vrlo urbanim stilom naslanja na prethodnu DELUXE SS 2011 kolekciju nastalu pod utjecajem palete recesijskog sivila, redefinirajući pojam luksuza današnjice. Nimalo diskretnom sugestijom u samom nazivu i sa zdravom dozom samoironije TO.DIE.FOR ide korak dalje, prkosi okrutnoj svakodnevnici i koristi je kako bi iz lošeg, najprepredenijim trikovima duhovne alkemije i uz pomoć devet kozmičkih sila, iznjedrila najviše i najbolje. Neki su prodali dušu vragu, a neki se uspravili i uz TO.DIE.FOR krilaticu odlučili poletjeti – kaže priopćenje iz 'Robe'.

    KOLEKCIJA
    Čine je bazični odjevni komadi, minimalno krojene kožne haljine te jakne izrađene od  kombinacije vune i kože.
    Dizajnerica Branka Šćepanović kaže: - sljubljivanjem grube vune s glatkom kožom ili nježne svile s debelim i hrapavim velurom nanizalo se dvadesetak odjevnih komada za hladne dane. Osim navedenog kontrasta u teksturama tkanina, igralo se i s površinama i oblicima. Glatke i pune površine 'ometaju' prorezi, kod majica, ili rupe, kod džempera. Oblici odjevnih predmeta često se mogu transformirati. Pojedine majice i jakne se uz pomoć kožnih remenčića iz jednostavnih i ravnih modela u nekoliko poteza pretvaraju u bogate i nabrane - .

    - Roba posebnu pažnju poklanja kultu malih kožnih jakni koje su posebnim tretmanom, pomacima u kroju i izboru vrste i načina na koji je koža obrađena postale najtraženiji 'it komadi', a potom i njegovi zaštitni znaci. Ovosezonska je mala crna jakna, za razliku od prijašnjih, priljubljena uz tijelo i ženstvenija s tek pokojim detaljem poput metalnog zatvarača ili neobrađenog, sirovog ruba - .

    - Lepezu TO.DIE.FOR haljina za predstojeću sezonu čine mini haljine s karakterističnim prorezima koji se ponavljaju na dekolteu i preko cijelih leđa, korzet haljine od crne perforirane kože, komotne kožne mini haljine jednostavnih krojeva u nježnoj boji sljeza te tunike izrađene iz mrežaste kože s plisiranim detaljima - .

    MATERIJALI
    Zaštitni znak branda je najfinija koža koju dizajnerica Branka Šćepanović koristi u raznim oblicima. Pri izradi TO.DIE.FOR jesensko-zimske kolekcije ROBE za sezonu 2011/12 korištene su tri varijacije na temu kože: napa, velur i napalan. Potonji je izabran zbog nejednakog sjaja i sirove obrade, kako bi se što prirodnije sljubio s hladnijim godišnjim mjesecima za koje je i namijenjen. Isto vrijedi za velur, korišten s naopake strane, te za pojedine vunene i komade od svilenog pletiva koji su upotpunjeni kožnim remenčićima kako bi se doimali malo grubljima i mogli dodatno modelirati. Pored kože, korišteni su najfinija vuna, svila i pamuk.

    BOJE:
    Crna, nekoliko nijansi sive, blijedo ružičasta boja sljeza.

    O BRANDU ROBA
    - Začet je 2007. godine iz sebične potrebe dizajnerica Branke Šćepanović i Maje Šimunović da nose odjeću koja će biti savršeno sašivena, fantastično im pristajati i - odgovarati njihovom ukusu. Ti su modni postulati, pretočeni u stvarne komade odjeće, vrlo brzo postali 'vruća roba' koju su poželjele posjedovati sve njihove prijateljice, prijateljičine prijateljice a zabilježeni su i pokušaji dragih im prijatelja da se uvuku u malu, žutu kožnu jaknu broj 36! Pomama je bila sve veća, djevojke su u svojim 'modnim sljedbenicima' prepoznale i tržišnu potrebu za odjećom koja nije zasitni 'fashion fast food' već karakteristični komad odjeće ne nužno vezan uz prolazne sezonske trendove.
    'Roba' je besprijekorno izrađena u tvornicama i dostupna u ograničenim količinama od pet do dvadeset komada u nekoliko veličina i boja koji se prodaju u dućanima u Zagrebu, Parizu, Londonu, Tokiju… - .
    - 'Roba' u svom radu koristi najmekšu kožu koja na najbolji način ističe savršeno krojene komade. Porijeklom iz Južne Afrike, obrađena prema pravilima stroge Washingtonske konvencije prirodnim solima i bojama koje ne štete okolišu u već tradicionalno velikih meštara tkanine, Talijana, odgovarala je svim Robinim kreativnim i poslovnim zahtjevima. Zbog svog kvalitetnog podrijetla, vrhunske obrade i bezvremenskog kroja namijenjenog samosvjesnim individualkama, Roba je istovremeno pametna modna investicija i trenutačni stilski bingo! - .
    'Roba'  je od jeseni 2009. godine samostalni modni projekt Branke Šćepanović. Shop se nalazi u Preradovićevoj 30, u centru Zagreba.

    ROBA.TO.DIE.FOR FW 2011/12 lookbook:
    Foto: Mara Corsino
    Styling: Luciano Parisi/Valentina Airoldi
    Make-up: Maura Cocco
    Kosa: Marco Braca
    Model: Martine Lervik, Elite Models Milano
    Produkcija: Andrea Buglione
    Layout: Ana Labudović

    Tags: Fashion Crna Roba