Izložba @Tokyo / Android: What is human

  Ne samo da će na izložbi Android: What is human, koja je jučer otvorena Tokyju, posjetitelji komunicirati s androidima, već će ih jedan od njih voditi kroz prostor, u ulozi vodiča.

   

  androids


  To će raditi Otonaroid (odrasli android), dok će Kodomodroid (dijete android) vjerojatno poželjeti neku igru. I dok se mi sve više vežemo za svoje smartphone aparate, tablete, dok sve više koristimo aplikacije u svakodnevnom životu (bez kojih je današnji privatni i poslovni život postao gotovo nezamisliv), tokijski Miraikan, Nacionalni muzej znanosti i inovacija, novom izložbom postavlja pitanje gdje je granica između čovjeka i umjetne inteligencije, odnosno androida. Nacija koja brzinski i inteligentno razvija koncept robota, uvjerljivo pomiče granice, a sada se u to mogu uvjeriti i svi zainteresirani koji dođu u Muraikan upoznati androide koji ne samo da su sposobni razgovarati o brojnim temama, već su i fizički zapanjujuće realni.

   

  news

  Muzej je na ovom projektu ostvario suradnju s ATR Hiroshi Ishiguro Laboratories. Ističu da su androidi napravljeni od gipsanih dijelova, a kožu glumi posebna vrsta silikona kojom su replicirani i mišići. Androidi će se tijekom izložbe naći i u ulozi voditelja vijesti - sve je napravljeno kao kad čovjek obavještava o prognozi, samo je ispred kamere umjetna inteligencija, pa se postavlja još jedno pitanje, koje sve poslove može android raditi umjesto čovjeka? Naravno, futuristi bi rekli da mašine i androidi mogu raditi brojne poslove, no gdje je tu čovjek i koja je njegova funkcija ako ne bi morao raditi... Sve su to teme koje ovakva izložba otvara: dok se svijet bori sa siromaštvom, recesijom i brojnim drugim ekonomskim problemima, androidi polako ali sigurno otvaraju svoj put u svijet.

  Foto: Engadget

   

  uncanny