PETRA SLOBODNJAK multimedijalna izložba // prizori jutarnje šetnje, kako je pas Argus usporio svijet i pomogao Petri da otkrije detalje života

  Izložba WELCOME DEAR FRIENDS TO YOUR MORNING PEŠČA NEIGHBOURHOOD TOUR! otvorena je u Galeriji CEKAO, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68.

  p1

  - Neposredno prije mog preseljenja prijatelj je popodnevno ispijanje kave završio konstatacijom da je ovo posljednji put da se vidimo na Pešči. Kroz mene je prostrujala nelagoda, pa sam otresito negirala njegovu izjavu. Opravdao se rekavši da ćemo dolaziti, ali da neću imati peščeničku adresu. I imao je pravo. Pešča je sentiment i dirljiva anomalija s kojom sam se družila od prve godine fakulteta. Petnaest godina. Moj dio kvarta bio je poznat po nekad izuzetno prometnom željezničkom koridoru, bivšem Istočnom kolodvoru, po Zagrebačkim transportima. Po industriji. Sada je to prostor čekanja koji, dok ne otkrije svoje novo lice, živi život periferije u neposrednoj blizini centra Zagreba. - ispričala je autorica Petra Slobodnjak.

  p3

  Povod za ture po Pešči bile su šetnje sa psom Argusom unutar granica trapeza koji zatvaraju neke od žila kucavica zagrebačkog prometa (Heinzelova, Branimirova, Donje Svetice i Vukovarska). Jutra su služila za čeprkanje po vlastitim mislima uz ispijanje kave na kolodvoru bez pruge i dokumentiranje impresija mobitelom te njihovo dijeljenje na društvenim mrežama u obliku Instagram i Facebook storyja. Forma storyja dostupna je samo 24 sata, pa su objave postale digitalne dnevne novine jednog osebujnog kvarta. Početak i kraj ture bili su naznačeni tekstom ružičaste boje u fontu koji platforma Instagram dozvoljava. Preseljenjem, peščeničke šetnje dobile su svoj epilog - iz teksta voditeljice galerije, CEKAO Ksenije Foretić.

  Ovaj tip priče zaustavlja trenutak i otkriva one sasvim realne, svima svojstvene detalje života, pored kojih inače jurimo. Istina da je šetnja psa često meditativna – to zna svatko tko ima ljubimca koji svako malo stane negdje. Tako pas postaje naš najdraži usporivač života, radi njega stajemo i čekamo, a u tom čekanju otkrivamo razne detalje i svijet oko sebe. Koji često i nije tako lijep, no on je jedinstven i treba ga promatrati, upiti.

  p3

  - U svojim svakodnevnim šetnjama ona prati svakodnevne motive, stvara nizove kadrova finim ritmom, zaokružene priče, poput storyboarda. Podsjeća koliko se zanimljivih detalja u svakom trenu nalazi oko nas, samo treba osvijestiti pogled, usmjeriti ga i uokviriti u izbalansiran kadar. U priče suptilno ugrađuje i toliko važnu emociju, što svakako podiže razinu recepcije i percepcije kod publike. Podsjeća na važnost osvještavanja i prepoznavanja kvalitete u svijetu koji nas okružuje, na važnost umjetnosti u svakodnevnom životu – objavljeno je povodom otvorenja.  Životopis autorice:
  Petra Slobodnjak rođena je u Bjelovaru 1988. godine. Diplomirala je 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Od 2014. godine radi kao slobodnjak, nezavisni profesionalac, na području grafičkog dizajna i fotografije. Fotografske radove proteklih je godina izlagala na sedam samostalnih te nekoliko skupnih izložbi. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Završila je Restart školu dokumentarnog filma. Dobitnica je stipendije američke agencije VII. Za rad DISPLACEMENT Planinska 7 dobila je godišnju nagradu za mlade umjetnike ULUPUH-a te nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Grad Zagreb kojom je spomenuti rad postao dio je fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Petra Slobodnjak živi i djeluje u Zagrebu.

  Izložba ostaje otvorena do 10.7.2023.