SUN_upgrade // 9 pravila za SPAS OSJETLJIVE KOŽE na suncu

  Svijest o opasnostima, koje pretjerano i neodgovorno izlaganje suncu nosi, sve je veća i danas se zna da su za sigurno izlaganje suncu neophodni faktori koji štite kožu. Bez obzira kojem fototipu pripadala, svaka koža treba odgovarajuću zaštitu. Osjetljiva koža uvijek ima posebne zahtjeve pa tako i na suncu treba posebnu njegu – upozorava magistra Darija Grebenar iz Farmacije.

  hush 766966
  Foto: Hush // prshots

   

  AKO IMATE ATOPIČNU KOŽU
  Atopična koža je u pravilu suha koža. Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože. Ima svoj tijek i razlikujemo faze izbijanja bolesti i faze mirovanja. U akutnim fazama izbijanja koža zahtijeva posebnu terapiju za liječenje upale. Faze održavanja ili mirovanja zahtijevaju svakodnevnu njegu emolijentnim preparatima.

  1. Ljeti je ipak ugodnije!
  Studije su pokazale da atopični dermatitis kod velikog broja oboljelih pokazuje sezonski karakter, u ljetnim mjesecima se stanje poboljšava dok je u zimskim mjesecima stanje lošije. Razlog tome su upravo sunčane zrake. Kombinacija UVA i UVB zraka djeluje pozitivno i dovodi do poboljšanja slike bolesti. No to nikako ne znači da se atopičari trebaju nekontrolirano izlagati suncu.

   

  hush 766966


  2. Fototerapija
  Izlaganje UV zrakama mora biti kontrolirano i ograničeno - terapija se naziva fototerapija. Fototerapija se provodi točno određenim valnim duljinama UV zraka i zbog nuspojava, kao što je fotostarenje, mora se provoditi pod strogim nadzorom liječnika i propisivati se s oprezom. U terapiju može biti i uključen lijek psolaren koji povećava osjetljivost kože na UV zrake (PUVA terapija).

   

  hush 766966


  3. Zaštita kože
  Koža s atopičnim dermatitisom, kao i druga osjetljiva koža zahtijeva najviši stupanj zaštite od sunca. Nužno je odabrati sredstva koja su visokog i vrlo visokog SPF faktora (50 i 50+). Osim toga potrebno je da sadrže i umirujuće tvari kao što su calamine, ekstrakt izdanaka zobi i sl.

  Uporaba emolijensa kod atopične kože je nužna svakodnevno, omogućava koži dovoljno tekućine i hranjivih tvari. Osim zaštite od isušivanja emolijens će pomoći i u  pravilnoj distribuciji sredstva sa zaštitnim faktorom na kožu. Kako je barijera atopične kože narušena, puno je podložnija štetnom djelovanju sunca. Zato je nužno prvo nanijeti sredstvo za obnavljanje i jačanje barijere kože.

   

  hush 766966


  4. Mineralni filteri
  Atopičnoj koži bolje će odgovarati sredstva s mineralnim filterima budući da kemijski filteri mogu dovesti do dodatne  iritacije osjetljive kože. Kao i kod svih ostalih pripravaka koji se nanose na atopičnu kožu i ovdje treba obratiti pažnju na to da bude bez mirisa, bojila i agresivnih kemijskih agenasa i konzervansa. Atopičnu kožu na suncu će dodatno zaštititi i prikladna odjeća- majice i šeširi napravljeni od tkanina s UV-zašititom. Bebe i djecu nikad ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti.

   

  hush 766966
  foto: Hush // prshots

   

  AKO IMATE ALERGIJU NA SUNCE
  Alergije na sunce dijelimo na one primarne koje nastaju uslijed osjetljivosti kože i na sekundarne koje nastaju zbog neke druge bolesti ili lijekova. Najčešća je PMLE (eng. polymorphus light eruption) ili oblik polimorfne erupcije. Očituje se u vidu sitnog crvenog papulastog osipa koji svrbi, a najčešće se javlja na području dekoltea, vrata, pregiba ruku i nogu. Javlja se nekoliko sati nakon izlaganja suncu, a ako se ništa ne poduzima obično spontano prolazi za nekoliko dana.

  Drugi čest oblik alergije su takozvane mallorca acne - pojava upaljenih akni često nije uzrokovana samo djelovanjem sunca nego kombinacijom sunčevih zraka i sastojaka iz krema sa zaštitinim faktorom. Sekundarne alergije na sunce se očituju na koži zbog njene promjenjene osjetljivosti prilikom nekih oboljenja (npr. lupus) ili uporabe određenih lijekova (fotosenzitivni lijekovi).

   

  hush 766966

  5. Postepeno izlaganje suncu
  Poželjne su kreme s mineralnim filterima i visokim SPF faktorom. Usne se također moraju zaštiti prikladnim balzamima s UV-zaštitom. Koža se mora suncu izlagati postepeno, bilo bi idealno pomalo već od pojave prvog sunca u proljeće, kako bi se navikla na sunce.

   

  hush 766966


  6. Odlični beta karoteni
  Beta karoteni potiču produkciju melanina pa će omogućiti stvaranje prirodne zaštite kože brže. Možemo ih pronaći u zelenom i narančastom voću i povrću te u kvalitetnim dodacima prehrani. Dodaci prehrani s beta karotenom se uzimaju mjesec-dva prije izlaganje kože suncu kako bi se stvorila određena količina melanina. Antioksidansi također pokazuju potencijal u preveniranju alergije na sunce.

   

  hush 766966


  7. Hladni oblozi i biljni sastojci
  Kad se pojavi alergija na sunce, tretira se hladnim oblozima koji će umiriti kožu. Kreme  s ekstraktima aloe vere, kamilice, nevena i sljeza će umiriti nadraženu i upaljenu kožu.

  hush 766966


  8. Kad koristiti antialergijske lijekove?
  Ako se javlja jaka bol može se primjeniti analgetik. Kod jakog svrbeža mogu se primijeniti antialergijski lijekovi i kreme ali treba biti oprezan i ne izlagati se više suncu ukoliko se koriste jer su fotosenzitivni.

  9. Prikladna odjeća i pokrivala za glavu te boravak u hladu su najbolji način zaštite kože osoba koje pate od alergije na sunce.

   

  hush 766966

   

  hush 766966
  foto: Hush // prshots

   

  hush 766966

   

  hush 766966

  hush 766966

  hush 766966

  hush 766966