Ana's TIPS & TRICKS // bojanje kose biljkama – KADULJA, CIKLA, KANA, INDIGO, HIBISKUS...

  Sve više težimo zdravim namirnicama i prirodnoj kozmetici za kosu i lice. Upoznajte biljke kojima možete nijansirati boju kose.

  Piše: Ana Kuštre @ Do šminke i frizure za pol vure

  Daleko najpoznatija henna kod nas poznata kao Kana. Nekada su je Egipćanke koristile za bojanje i njegovanje kose. Prahom Kane dobivamo razne boje i tonove, najpoznatija je ona bakrena i crvena, no kana može biti smeđa, čokoladna i čak bezbojna. Bezbojna Kana kosi daje njegu i zavidan sjaj, ona kosu čini čvršćom, a super je i kao čistač vlasišta.

  Kim Noorda Fashion Photos09
  Foto Andreas Ortner // model Kim Noorda // ELLE Germany’s September 2020 issue

  Kako bi se Kanu moglo koristiti i za tamne kose, dodajte indigo biljku. Tako zvana Crna Kana bila je popularna prije četiri tisuće godina diljem Europe i Amerike. Prah Indiga miješa se s tamnom Kanom kako bi se postigla crna boja dok prah sam za sebe ostavlja ljubičasto plavu boju.

  Nijansiranje kose kaduljom interesantno je za smeđe kose. Čaj kadulje nijansira smeđe nijanse, a nijansa ovisi o vremenu kuhanja čaja. Cvjetove kadulje kuhajte minimalno pola sata, a želite li tamniju kosu tada još i duže.

  Cvijet hibiskusa i maslinovo ulje savršen su odabir za refresh jakih crvenih nijansi dok one tamnije crveno ljubičaste probudite sokom cikle.

  Naked Cashmere Fall 2020 Campaign05
  Naked Cashmere

  Kamilica i limun prirodni su posvjetljivači koji će najbolje kosu posvijetliti u kombinaciji sa suncem.

  Kana je jedina biljka koju koristimo na kosi koja je za pranje dok sva ostala nijansiranja radimo na friško opranoj kosi isključivo samo sa šamponom. Šamponom smo kosu otvorili pa će bolje prihvatiti nijansu koju nakon ispiranja mlakom vodom obavezno premažite regeneratorom. Njegova je funkcija nove pigmente zatvoriti u kosu! Sve postupke osim Kane ponavljajte tijekom svakog pranja dok ne dobijete željenu nijansu.