DAN kad će kompjuteri postati inteligentni poput nas

  Do 2029. godine kompjuteri će imati inteligenciju čovjeka. Singularity zovemo taj moment kad će napredak tehnologije umjetne inteligencije dovesti do toga da su strojevi pametniji od ljudskih bića. Proces je već počeo, on će se samo ubrzavati iz godine u godinu. To nije budućnost, već smo u tom procesu – izjavio je Ray Kurzweil, direktor inženjeringa u kompaniji Google.

   ai 0 cr

  Iako on sve skupa predviđa mnogo ranije nego neki njegovi kolege, činjenica je da je od 147 predviđanja u svijetu tehnologije Kurzweil pogodio većinu njih. Na primjer, direktor Softbanka, Masayoshi Son, veli da će se singularity desiti tek 2047. godine. Ipak, neki je dan na SXSW konferenciji u Austinu, Teksas, Googleov direktor izjavio je da će nas kompjuteri u svemu nadmašiti za samo 12 godina.

  Da, osim što Google knows everything, on sve zna i – o nama. Sami odajemo informacije, a i one koje ne odajemo naprosto su online, samim našim fizičkim i virtualnim kretanjem te kreiranjem sadržaja, korištenjem aplikacija i drugih tehnologija.


  ai 0 cr

  Postavlja se pitanje – trebamo li se toga bojati? – Ne, to će nas samo unaprijediti - . Scenarij u kojemu mašine inteligentnije od nas kreću u naše uništavanje je samo priča za malu djecu. Iako, na primjer, Stephen Hawking, Elon Musk i Bill Gates baš i nisu tako oduševljeni, već više zabrinuti oko super-napretka umjetne inteligencije. Kurzweil se ne slaže s njima, već upravo suprotno.

  Danas u svijetu već postoji niz primjera umjetne inteligencije koja je zapravo naš napredak. AI omogućava da čovječanstvo napreduje. Ona nama daje moć, čini nas pametnijima. Da, nije u našim tijelima, no do 2030. vjerujem da će spajati naš neokorteksom, dio mozga s kojim razmišljamo, na takozvani cloud. Moći ćemo biti pametniji, imati više smisla za humor, bit ćemo više seksi. Unaprijedit ćemo sve naše vrijednosti i dovesti ih na viši nivo. Podsjećam da već danas imamo ljude koji imaju male kompjutere u svom mozgu, na primjer pacijenti s Parkinsonovom bolesti - .

   ai 0 crPrvi cyborg – Neil Harbisson (32) dao si je 2004. godine ugraditi takozvanu antenu u glavu. Rođen je kao daltonist, te je neko vrijeme nosio vanjsko elektroničko oko koje frekvencije boja pretvara u zvuk. Već godinama u mozgu nosi ugrađen čip s kojim lakše raspoznaje boje.

   

   ai 0 cr