MADE IN / Crafts–Design Narratives // o vezi između dizajna i obrta

  Međunarodni dvogodišnji projekt MADE IN / Crafts–Design Narratives koji istražuje relacije između suvremenog dizajna i tradicionalnih obrta, nakon što je krenuo u listopadu prošle godine, nastavlja se u Zagrebu 31. siječnja.
  U prostoru Kina Europa od 17 do 20 sati održat će se drugi po redu seminar i serija međunarodnih predavanja pod nazivom Design & Crafts in Dialogue #2. Program seminara usmjeren je na otvaranje tema o novim modelima suradnje, kuriranja i produkcije dizajna i obrta. Predavanja će održati predavači i sudionici iz Nizozemske, Belgije, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

   Atelier Luma Learning labs


  Projekt vodi Muzej za umjetnost i obrt – MUO (Hrvatska), a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom u području: Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Muzej arhitekture i dizajna – MAO (Slovenija), OAZA (Hrvatska), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

  MADE IN / Crafts–Design Narratives je dvogodišnji projekt sufinanciran od strane programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura Nova.

  Seminar je sufinanciran sredstvima Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

  Atelier Luma Learning labs


  Serija javnih predavanja renomiranih stručnjaka otvorit će pitanja i teme statusa suvremenog obrta i dizajna.

  U prvom predavanju O SURADNJAMA naslovljenom Does Craft need Design?, Willemien Ippel i Marion Poortvliet (Crafts Council Nederland) govorit će o novim proizvođačima, njihovim načinima proizvodnje i zastupljenosti u različitim formatima, ali i o ulozi organizacija i posrednika između obrtnika i dizajnera unutar nizozemske kulturne proizvodnje. Nakon 30’ predavanja uslijedit će 15’ razgovora, koji će voditi Relja Bobić (Nova Iskra, RS) i Maja Lalić (Mikser, RS).

  Atelier Luma Learning labs


  Četiri izložbe studija slučaja otvorit će temu O KURIRANJU OBRTA kroz predavanje Making, thinking, (re)connecting belgijske kustosice i povjesničarke umjetnosti Evelien Bracke (Design Museum Gent, BE).

  Predavanje će se baviti poteškoćama, izazovima i mogućnostima vezanima uz kuriranje i prezentaciju obrta u suvremenom kontekstu.

  Kakav je potencijal obrta u 21. stoljeću i kako ga predstaviti široj javnosti u institucionalnom kontekstu? Nakon 30’ predavanja uslijedit će 15’ razgovora koji će voditi Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald, AT), Maja Vardjan (MAO, SI) i Koraljka Vlajo (MUO, HR).

  Atelier Luma Learning labs


  O DIZAJNERSKOJ PRAKSI donosi predavanja dvoje mladih renomiranih dizajnera i istraživača. Henriette Waal (Atelier Luma, FR, NL) će u predavanju Multiple beginnings: Crafting possible futures govoriti o održivim načinima na koje Atelier Luma stvara i koristi prirodne i kulturne resurse bioregije i razvija lokalna rješenja za globalna pitanja – od recikliranja poljoprivrednog otpada do promicanja tradicionalnih obrta.

  Andrea de Chirico (SUPERLOCAL, IT, NL) odvest će nas na kratko putovanje u 0 Miles Production – globalnu mrežu koja promiče lokalnu proizvodnju, razvija drugačiju viziju budućnosti o obrtima i općenito o proizvodnji.

  Predavanje će poslužiti i kao poziv na sudjelovanje u novoj iteraciji projekta, koja će se provesti u obliku radionice za mlade dizajnere i obrtnike ovog proljeća u Zagrebu. Nakon predavanja uslijedit će 15’ razgovor kojeg će voditi Ivana Borovnjak i Maja Kolar (OAZA, HR).

   Atelier Luma Learning labs