Odijelo čini – dekadu

    Malo je odjevnih predmeta na ovom svijetu koje poput odijela definiraju gdje smo i što smo, koji smo trend i dekadu odjenuli. Široko sa širokim ramenima? Nepogrešivo, osamdesete. Usko, strukirano, s hlačama trapez-kroja – ziher sedamdesete. Visoka ramena, remen oko struka, fine hlače, malo krzna kao šlag na tortu? Sto posto. Ravni krojevi, bez ovratnika, neutralne boje – minimalizam devedesetih? Oh, yes.

    I da, svi su oni, možete pretpostaviti, ove sezone na tapeti. Ako ne potpuno, onda barem u detaljima. Moda je igra i jedino je pravilo da nema pravila. Dakle, prošlo je stoljeće reklo svoje, a ovo, 21., još je uvijek dijete. I u svima nama budi želju za igrom. Tako su Domenico Dolce i Stefano Gabbana spojili osamdesete i pedesete i rezultat je totalno cool. I retro na novi način. Raščlanili su elemente: ramena, kroj, strukirano ili ne, način kopčanja, širina, visina i dužina hlača… I onda se poigrali.

    Budući da se moda pretvorila u kreativni kaos u kojemu svatko od nas traži i (nadamo se!) nalazi svoj stil, recimo da je vrlo praktično uzimati ono što nam se sviđa: odijelo koje ćete nositi ove sezone neka odgovara vašem načinu života i ne zaboravite ga ukrasiti kojim komadom nakita ili dugačkim šalom. Idete van? Dobitna kombinacija je sako sa šljokicama i visokim ramenima – sooo eighties. Korporativni sastanak? Mirnoća u vidu sivih nijansi i minimalističkih zahvata. Fancy event, a haljina je 'out of discussion'? Crno smoking odijelo. Kavica? Hlače visokog struka kao iz sedamdesetih i uski sako od samta. Sooo chic. I stare dobre starke.

    Fotke: tooklookbook