Kivilaks je nova prirodna i nježna pomoć za reguliranje probavnog sustava. Znanstveno je potvrđeno da svakodnevna upotreba ovog proizvoda uspostavlja normalan rad probavnog sustava i redovito pražnjenje crijeva te djeluje povoljno na uspostavljanje ravnoteže crijevne flore (prebiotičko djelovanje).
FARMACIA - koja mi je najbliža?
Izostanak spontanog pražnjenja crijeva uz oskudne tvrde stolice osjeća oko 19 % populacije. Poremećaj je uzrokovan smanjenom učestalošću pokreta crijeva koja zadržavaju otpadne tvari u kolonu, te otežava njihovo izlučivanje. Uzroci su mnogobrojni, no najčešće susrećemo: nedostatak tonusa mišića u crijevnoj ili trbušnoj stjenki uslijed smanjene tjelesne aktivnosti, izraziti umor, nervoza, tjeskoba, stres ili uzbuđenje, neuravnotežena prehrana sa smanjenim unosom tekućine i namirnica bogatih vlaknima.
Dinamika pražnjenja crijeva često je narušena i zbog uzimanja lijekova protiv bolova, antacida, antihistaminika, antidepresiva ili zbog prisutnosti bolesti bubrega, šećerne bolesti, poremećaja rada štitne žlijezde... Kroničan zatvor može u konačnici dovesti do pojave analnih fistula, divertikula i hemoroida.
Neprekidna uporaba laksativa kao nadomjestak za vježbanje, mirovanje i uravnoteženu prehranu može rezultirati ovisnošću te ustaliti problem zatvora (konstipacije).
Unos namirnica bogatih vlaknima (voće, povrće, neobrađene žitarice) normalizira učestalost pražnjenja crijeva, povećavaju volumen i masu stolica, potiču peristaltiku crijeva te smanjuju potrebu za dodatnim uzimanjem laksativa.
Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle iznosi 20-35 g, a za djecu do 20 g.
Veliki broj biljaka, žitarica voća i povrća koriste se za regulaciju probave. No, možemo izdvojiti kivi, šljive i smokve kao voćke iz našeg podneblja koje svojim sinergističkim djelovanjem sudjeluju u održavanju ravnoteže i zdravlja probavnog sustava.
Kivi, naročito u liofiliziranom obliku sadrži netopiva dijetalna vlakna koja na sebe vežu višak molekula vode u crijevu tako da stolica postaje obilnija i mekša. Topiva dijetalna vlakna iz kivija imaju sposobnost bubrenja u vodi, djelovanjem bakterija u debelom crijevu raspadaju se na jednostavnije spojeve. U tom procesu nastaju masne kiseline važne za prehranu stanica crijeva. Topiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu koja olakšava prolazak stolice.
Sadrži veliki broj enzima, no najpoznatiji je proteolitički enzim Aktinidin koji ima blagotvoran učinak na želučanu i crijevnu razgradnju bjelančevina. Procesom liofilizacije očuvani su bioaktivni sastojci u cijelosti.
Sorbitol iz šljive prirodni je šećer koji djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave tako da apsorbira vodu i zadržava je u crijevima čineći stolicu mekom. Dihidroksifenil isatin, sastojak je koji potiče kontrakcije crijeva, a time i redovito pražnjenje crijeva. šljiva je također bogata magnezijem koji ima laksativni učinak.
Kao laksativ smokva se koristila još u starom Egiptu. U ljekarničke svrhe koristi se osušeni plod smokve. Suhe smokve vrlo su bogate mineralima, posebice kalcijem, fosforom i magnezijem (privlači vodu, koja u debelom crijevu omekšava stolicu i čini ju voluminoznijom, te opušta mišiće u crijevima što potiče pražnjenje crijeva (2-4 sata)).
Bogat su izvor prehrambenih vlakana (oko 9,5 g/100 g), a visoki udio čine vlakna topljiva u vodi.
Proteolitički enzim Ficin odgovoran je za razgradnju bjelančevina i olakšavanje procesa probave.
Smokva pomaže održavanju zdrave crijevne mikroflore i pridonosi održavanju normalne funkcije crijeva.