Pharmacy to go! / Trudnoća od A do Beba

  Tih devet mjeseci žena pamti čitav život - slatko iščekivanje djeteta i brojne promjene u trudnoći odvijaju se vrlo brzo jer to je stanje kad se tijelo i psiha intenzivno mijenjaju. - Testovi za trudnoću danas su uistinu lako dostupni, jednostavni i dosta povoljni, a koji izabrati, može vas savjetovati vaš ljekarnik - ističe magistra farmacije Marijana Piškulić Radionov iz Farmacie u Jurišićevoj 3. No, što onda, koje pripravke izabrati, kako se pobrinuti za najbolje stanje organizma koji treba na najbolji mogući način iznijeti trudnoću? Trudnica se, pod utjecajem bure hormona koja se najednom intenzivira, dodatno brine jer majčinski instinkt potiče je da se što bolje pripremi za sve ono što dolazi nakon… Otkrijte sve najvažnije, od prvog dana trudnoće do pripreme za bolnicu, ali i svega što vam treba za ležeran dolazak kući, te kako spriječiti potencijalne probleme, u novoj temi Pharmacy to go!

  Farmacia - koja mi je najbliža?

    ph to go trudnoca open

  Trudnoća počinje začećem, odnosno spajanjem zrele jajne stanice i spermatozoida u jajovodu žene te usađivanjem oplođenog jajašca u maternicu kada postaje zametak, a nakon tromjesečnog razdoblja plod ili fetus. No, bebi je potrebno još punih šest mjeseci da njezini organski sustavi sazriju i narastu da bi bila spremna na život izvan majčinog tijela.

  Prva tri mjeseca trudnoće su velika promjena za buduću mamu. Bura hormona, koji neumorno kolaju njezinim tijelom, izaziva promjene na koje se u početku većini žena teško priviknuti. Dosta trudnica pati od jutarnjih mučnina i povraćanja. Iako bezopasna, mogu biti vrlo neugodna i onemogućavati život svakodnevice. Počinju oko petog tjedna, a završavaju negdje oko 12-16 tjedna. Svakako postoje i maleni trikovi koji mogu olakšati ovo stanje. Potrebno je jesti male obroke više puta na dan kako želudac ne bi opteretili većom količinom hrane koja može potaći izbacivanje sadržaja. Niska razina šećera u krvi može uzrokovati mučnine stoga jedite manje količine svaka 2-3 sata, a pripravci na bazi vitamina B6 u dozi od 50 mg/dan i đumbir u obliku kapsula ili soka mogu pomoći za ublažavanje simptoma.

    ph to go trudnoca 9

  Pharmacy to go! Suha koža & hladni dani


  Kako smanjiti mučnine

  - Postoje i narukvice za akupresuru koje jednostavnim postavljanjem oko ručnog zgloba i pritiskom na akupresurne točke smanjuju mučnine.
  - Aromaterapija je također jedan od načina pomoći, ali treba ju provoditi iskusan i kvalificiran aromaterapeut.
  - Ukoliko mučnine i povraćanje budu učestale i ukoliko je onemogućeno unošenje tekućine ili hrane, obratite se liječniku koji će u iznimnim situacijama propisati lijek.

  Kad mučnine prestaju? Lagano se i nepovratno smanjuju oko 12-tog tjedna i kod većine žena potpuno prestaju do 16-tog tjedna.

  Osjećaj umora također je fiziološka i očekivana pojava u prvim tjednima kao i osjećaj nadutosti koji se jednostavno može staviti pod kontrolu upotrebom preparata dimetikona.

  Na početku trudnoće liječnik će napraviti prvi ultrazvučni pregled i izmjeriti duljinu bebe, uputiti trudnicu na obavljanje pretrage kompletne krvne slike, određivanja krvne grupe, a po potrebi i dodatne pretrage. U tom je stadiju, na samom početku, potrebno uzimati folnu kiselinu neophodnu za normalan rast i razvoj neuralne cijevi bebe, te kombinaciju vitamina i minerala. Na tržištu postoji sirup koji sadrži izvrsnu kombinaciju voćnih sokova i bitan je kod nadoknade željeza. Unos omega 3 masnih kiselina je također neophodan radi normalnog razvoja mozga. O svim nadomjescima, načinima njihovog uzimanja i najboljoj kombinaciji, treba razgovarati s ljekarnikom.

   

   ph to go trudnoca 40

   Gluten i celijakinja - sve češća tema u gastro krugovima... Pharmacy to go! nudi rješenje 


  Druga tri mjeseca
  : ulaskom u šesnaesti tjedan, počinje drugo tromjesečje koje žene opisuju kao najljepše. Organi bebe su razvijeni, ona se miče i buduća majka osjeća pokrete bebe poput škakljanja. Ginekolog u tom stadiju trudnicu, osim UV pregleda, šalje i na testiranje mokraće na glukozu i proteine, mjerenje krvnog tlaka i vaganje. Mučnina više nema, trbuh poprima izgled lopte, koža postaje sjajna i napeta usred velike količine estrogena - i tu se pojavljuje onaj trudnički sjaj kože koji vole mnoge žene. Ukoliko pak dođe do pojave prištića, to je radi uspostavljanja hormonalne ravnoteže u tijelu.

  Osim kože, mijenjaju se i ligamenti - istežu se i ponekad se radi toga pojavljuju bolovi u preponama. U tome može pomoći lagana masaža uljima pšeničnih klica ili hladno tiještenim bademovim uljem. No, oprez! Ne smije se masirati trbuh kako ne bi došlo do neželjenih preuranjenih kontrakcija mišića, odnosno trudova! 

   

  ph to go trudnoca 26

   Muče vas prehlada i kašalj? Pharmacy to go! ima top savjete!


  Žgaravica
  – može se pojaviti jer beba i maternica guraju želudac gore i prave si mjesta. U tom slučaju pomoći će antacidi kalcijevih i magnezijevih soli koji su dostupni u obliku tableta za žvakanje i ugodnog su okusa.

  Svakako treba nastaviti uzimanje multivitaminsko-mineralne kombinacije namijenjene trudnicama. Obavezno treba uzimati magnezij i kalcij jer se modernom prehranom ne mogu zadovoljiti sve potrebe tijela za ovim mineralima važnima za opuštanje mišića i sprečavanje gubitka koštane mase te zdravlje zuba. Ponekad se pojavljuje i pojačani vaginalni iscjedak, kao reakcija sluznice na povišene vrijednosti hormona, a tu pomaže upotreba probiotika oralnim ili vaginalnim putem.

  ph to go trudnoca 7

  Problemi s aknama? Pharmacy to go! ima odgovore...

   
  Posljednja tri mjeseca - u ovom razdoblju beba intenzivno raste i za majku je ono emotivno i fizički najzahtjevnije. Trbuh raste, tjelesna težina se povećava iz dana u dan, rad čega je moguća i pojava proširenih vena i osjećaj težine u nogama. Za taj problem postoje posebne kompresivne čarape za trudnice. Pomoći može i masaža od gležnjeva prema bedrima, koja je ugodnija uz posebne gelove koji osvježavaju kožu. Moguće je i istjecanje kolostruma iz grudi, žućkaste tekućine, i to je fiziološki prirodna pojava, baš kao i pojava stezanja maternice i leđa na donjem djelu. Ponekad se pojavljuje i zatvor – treba ga rješavati prehranom bogatom vlaknima, magnezijem ili sirupom šljive i smokve, a dobra je i laktuloza u sirupu.

   

  ph to go trudnoca 10

  Sve o bistrom pogledu i očuvanju zdravlja očiju... Pharmacy to go klik!


  Izbjegavajte čepiće jer biste mogli potaknuti kontrakcije!
  Zatvor i naprezanje prilikom pražnjenja crijeva  može uzrokovati hemoroide koji su također neugodna pojava koja se često javlja u trudnoći. U trudnoći se za mazanje analne regije preporučuju kreme na bazi nevena, kamilice ili propolisa. Također, povećanje razine progesterona tijekom trudnoće uzrokuje opuštanje stijenki vena te im na taj način olakšava oticanje. U ljekarnama postoje preparati koji ublažavaju ove tegobe i savjetujte se sa ljekarnikom oko pravilnog izbora. Treba piti puno tekućine i kretati se, iako su zadnji tjedni i dani trudnoće dosta teški. Kraj trudnoće i početak poroda znači puknuće vodenjaka i izbacivanje sluznog čepa, te pojava trudova.

   

  ph to go trudnoca 32

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #1 @ Pharmacy to go!


  Njega tijela u trudnoći

  Koža se pod navalom hormona rasteže, postaje prokrvljenija i njezina nedovoljna elastičnost može dovesti do pucanja i nastanka ožiljkastog tkiva poznatog kao strije. Tu kožu treba masirati hladno tiještenim uljem badema ili Elancylovim ili Eucerinovim proizvodom za sprječavanje nastanka strija, a ako koža ipak popuca tu je kombinacija ulja divljeg lana, noćurka i šafranike koja može ublažiti njihov izgled. Upotreba preparata za njegu strija je bezopasna i svakodnevna rutina mazanja i masaže ublažit će postojeće te spriječiti nastajanje novih.

   

  ph to go trudnoca 33

   Top 20 ljekarničkih proizvoda #2 @ Pharmacy to go!

  Kožu treba prati blagim nealkalnim sapunima u tekućem ili krutom obliku i održavati je vlažnom upotrebom odgovarajućih mlijeka, balzama ili krema. Navala hormona uzrokuje pojačanu prokrvljenost svih sluznica u tijelu pa tako i sluznice usne šupljine. Radi toga ona je sklona pojačanom krvarenju. C-vitamin u dozi od 500 mg je apsolutno preporučljiv kao i ispiranje usne šupljine otopinama blagih antiseptika ukoliko se krvarenje pojavi, a ne zaboravite redovan posjet stomatologu. Kosa kod nekih trudnica postane sjajna i čvrsta ali kod nekih počinje pojačano ispadati. Danas postoje preparati za lokalnu njegu vlasišta koji će blagotvorno djelovati na smanjenje ispadanja kose.

   ph to go trudnoca 23


  Pharmacy to go! Njega zubi i usne šupljine - klik!


  Kretanje u trudnoći je vrlo važno.
  Fizička kondicija i jačanje mišića olakšat će porod i ubrzati oporavak nakon poroda. Sve fizičke aktivnosti su dozvoljene ukoliko je trudnoća bez komplikacija. Lagana svakodnevna šetnja i plivanje te od stručne osobe vođene ciljane vježbe za jačanje određenih mišićnih skupina su najbolji izbor.

  Često čujemo što trudnice smiju, a što ne smiju jesti. Preporučujemo raznoliku prehranu s uravnoteženim unosom bjelančevina, ugljikohidrata, masti, puno voća i povrća. Međutim bilo bi dobro izbjegavati mesne prerađevine koje sadrže konzervanse, sirovo meso, mekane sireve, nepasterizirano mlijeko, sirova jaja, sirovu ribu, nedovoljno oprano voće i povrće, i apsolutno alkohol i nikotin. Kofein je dozvoljen u malim količinama. Toksini i bakterije koje mogu biti prisutne u i na navedenim proizvodima mogu uzrokovati malformacije ploda, retardacije pa čak dovesti i do spontanog pobačaja.

   

  ph to go trudnoca 25

   Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...

  Moguće komplikacije u trudnoći su gestacijski dijabetes, povišen tlak, preeklampsija i eklampsija. Važno je znati da navedena stanja mogu, ukoliko nisu pod nadzorom liječnika, ugroziti život mame, ali i bebe.

  Gestacijski dijabetes je stanje u kojem je poremećen metabolizam glukoze kod trudnice i javlja se u drugom tromjesečju. Ukoliko trudnica počne osjećati neuobičajen svrbež tijela, pojačano mokrite (iako je pojačano mokrenje uobičajeno u trudnoći, ovdje govorimo o izbacivanju velikih količina urina), pojačanu žeđ i zamućenje vida, hitno treba potražiti pomoć liječnika. No, simptomi mogu izostati zato se radi test oralnog opterećenja glukozom, kao jedan od standardnih u trudnoći. Dijetetske mjere kod 80% trudnica dovode do regulacije glikemije, a  kod 20%, kod kojih se nikako ne može regulirati šećer, uvodi se inzulinska terapija.

  Prvi znak preeklampsije, izuzetno ozbiljnog stanja opasnog za trudnicu i dijete, može biti naglo i neuobičajeno naoticanje. Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenih vrijednosti krvnog tlaka, pojave proteina u mokraći te navedenih edema lica i ruku. Zahtjeva liječenje i bolnički nadzor. Eklampsija je stanje kada dolazi do naglog grčenja muskulature i lijeka nema, već trudnicu treba poroditi.

   

  ph to go trudnoca 30 
  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!

  Povišen krvni tlak ima sve više trudnica. Vrijednosti tlaka iznad 140/90 smatraju se povišenim vrijednostima. Jedini lijek koji se koristi u trudnoći za smanjenje tlaka je metildopa. Ona je lažni prekursor dopamina i noradrenalina i vežući se za alfa receptore u mozgu smanjuje utjecaj simpatikusa te posljedično dolazi do širenja krvnih žila i pada tlaka. U regulaciji tlaka važni su i dijeta, prehrana s malo soli, redovita tjelovježba te svakodnevna kontrola krvnog tlaka. Ovo su stanja isključivo vezana za trudnoću i porodom tegobe nestaju.

   

  ph to go trudnoca 11

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! savjetuje


  Samoliječenje i lijekovi u trudnoći
  Upotreba lijekova u trudnoći mora biti pod nadzorom liječnika i ljekarnika. Danas to predstavlja priličan problem jer trudnice imaju strah da bilo koji lijek, opravdano ili ne, može naštetiti bebi te izbjegavaju upotrebu i onih njima potrebnih lijekova. S druge strane, prisutan je i prevelik oprez liječnika kod propisivanja terapije trudnicama, iz straha od potencijalnog štetnog djelovanja na plod. Radi nemogućnosti kliničkih pokusa na trudnicama i ispitivanja štetnosti djelovanja lijeka, proizvođači se lijekova ograđuju i vrlo ćete rijetko u uputama u lijeku vidjeti da je lijek siguran za primjenu u trudnoći i dojenju. U svakom slučaju potrebno je kod ovakvih stvari savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

  Upravo iz navedenih razloga Hrvatsko farmaceutsko društvo uz pokroviteljstvo Agencije za lijekove i medicinske proizvode te Ministarstva zdravlja RH je pokrenulo  javnozdravstveni projekt SUTRA-SAMOLJEČENJE U TRUDNOĆI I DOJENJU uz besplatna predavanja za trudnice i dojilje. Svakako savjetujemo trudnicama da se informiraju o projektu jer će na vrlo zanimljivim predavanjima dobiti sve potrebne informacije o sigurnosti lijekova i dodataka prehrani.

   

   ph to go trudnoca 22

  Što pripremiti za bolnicu?
  Prije poroda treba pripremiti stvari za dijete, odjeću, opremu, kozmetiku i lijekove. Ukoliko će suprug biti na porodu, treba u ljekarni nabaviti jednokratno odijelo za rađaonu, posebne navlake za cipele i kapu. Za bolnicu pripremite kućni ogrtač (ako je porod u hladnim mjesecima), spavaćicu (ili možete koristiti bolničke), a od obuće papuče i japanke s obzirom da ćete se prije i nakon poroda istuširati, zatim nekoliko pari jednokratnih rastezljivih gaćica koje možete kupiti u ljekarni, pamučne uloške, vlažne maramice, toalet papir, grudnjak za dojenje koji možete kupiti u ljekarni ili specijaliziranim prodavaonicama, jastučiće za dojilje, a možete nabaviti i šeširiće za dojenje (dostupni od nekoliko proizvođača u ljekarnama), mast za bradavice kako bi se kod početaka dojenja omekšala koža areole i spriječilo stvaranje krvavih ragada, te toaletnu torbicu sa higijenskim potrepštinama. Da, napunit ćete jednu putnu torbu srednje veličine.

   ph to go trudnoca 20

  Pri povratku s bebom kući važno je imati pripremljeno sve kako bi vam olakšalo te prve dane dok ste još iscrpljeni i umorni od poroda. U rodilištu će majka naučiti kako dojiti, no ako neće biti dovoljno mlijeka ili pak dijete stalno plače, dobro je nabaviti flašice i mliječnu formulu koja će najbolje odgovarati potrebama djeteta. Može se nabaviti i duda varalica, četka za pranje flašica, sterilizator. Potrebne će biti i tetra pelene za široko povijanje, jednokratne pelene, krpice za pranje, podloga za previjanje, vata, sterilne komprese i gaze. Ukoliko je proizvodnja mlijeka u početku velika, predlažemo izdajalicu kojom ćete si uvelike olakšati proces dojenja. Ako vam mlijeko krene odmah nakon poroda, što je čest slučaj, zamolite u bolnici da vam posude izdajalicu odmah, ili se ručno izdojite, što će vam objasniti medicinsko osoblje.

   ph to go trudnoca 2


  Za previjanje pupčanog batrljka, ako još nije otpao, može se nabaviti sterilne komprese i mali flaster, te antibiotski prašak kako bi se spriječio eventualni nastanak infekcije.
  Kupanje bebe u prvim se tjednima preporučuje tek kada pupčana ranica zaraste, jednom tjedno u kadici vode uz dodatak blagog sredstva za kupanje koje neće isušiti vrlo vrlo nježnu kožu. Najbitnije je održavati higijenu pelenskog područja radi sprečavanja nastanka upala i pelenskog osipa. Velik je izbor preparata za njegu bebe, a vrlo je korisno potražiti savjet u ljekarni. Ušni kanal treba očistiti posebnim vatiranim štapićima sa zaštitom.

     ph to go trudnoca 13


  Dolaskom bebe na svijet ona postaje izložena različitim mikroorganizmima okoline, a imunitet će se vremenom jačati i sazrijevati. Maloj je bebi nemoguće izmjeriti temperaturu pod pazuhom, već samo u uhu ili rektalno.
  Postoje digitalni termometri za mjerenje temperature u uhu, na čelu ili oni sa fleksibilnim vrhom za mjerenje u guzi. Dobro je imati i jednokratni aspirator ili aspirator za usisavač kojim ćete jednostavno izvući sadržaj i nosa, no prije toga treba u nos ukapati fiziološku otopinu. Ispiranje nosa neizostavan je dio njege djeteta i u većoj dobi.

  U svakom slučaju, savjetujemo pažnju, ali i uživanje jer trudnoća može biti vrlo krasna, no treba se držati savjeta koja smo napisali! I za kraj – podsjećamo na uključivanje u izuzetno vrijedan i zanimljiv projekt SUTRA kako bi sve nedoumice oko korištenja lijekova i dodataka prehrani bile otklonjene.

   

  ph to go trudnoca 4

   Flašice je dobro pripremiti prije poroda, kako bi sve, u slučaju potrebe i premalim količinama majčinog mlijeka, sve bilo spremno. Treba, dakle, za svaki slučaj nabaviti i zamjensko mlijeko.

  ph to go trudnoca 1
  Bebi se temperatura mjeri u guzi ili uhu: elektronski toplomjer za uho vrlo je brz, točan i praktičan.

   ph to go trudnoca 12

  Neki od mogućih problema u trudnoći vezani su za probavu: olakšat će tegobe brojni dodaci prehraniza regulaciju probave.

  ph to go trudnoca 5
  Na početku: testovi za trudnoću dolaze u praktičnim pakiranjima, efikasni su i praktični, a cijene su ekonomične.

  ph to go trudnoca 8
  Mnogim ženama u danima mučnine u trudnoći pomažu vodice za ispiranje usne šupljine

  ph to go trudnoca 3

  Dojenje mogu olakšati i učiniti ugodnijim i takozvani šeširići za bradavice

  ph to go trudnoca 14
  Higijena nosa počinje od rođenja - odmah na početku treba nabaviti fiziološku otopinu i aspirator za nos koji brzinski čisti nos

  ph to go trudnoca 31
  U trudnoći je povećana i potreba za vitaminima i mineralima - učinite sve kako biste održali njihovu zdravu razinu